Lasseyrjola

Hypnoosiin

Mentalisti Noora Karma teki tempun Linnan Juhlien jatkoilla. Tempussa Ilkka Kanerva "hypnotisoitiin". Hänet valmisteltiin hypnoosiin antamalla ohjeita "jalat yhteen, katse ylös, hengitä syvään" ja kups vaan, Ile tipahti kontrolloidusti taakseen. Eikä edes minuuttia kulunut, kun Ile oli jo pystyssä, "hypnoosi" ohi ja hämmästyneenä näytti "liikuttavan kynää", jonka jälkeen Karma vielä räjäytti pari viinilasia. Aika siistiä, eikö?

 

Ei, jos olet känninen Kanerva, joka pelästyy tempun todellisuutta. Ei, jos olet yleispelkuri ja kaikki vähänkin outo ja selittämätön pelottaa. Ei, jos olet kukkahattutätimäisen huolestunut siitä, mikä on sopivaa mihinkin tilaisuuteen. Ei, jos olet professori Hannu Lauerma ja kristillinen media tulee haastattelemaan. Keitetäänhän soppa?

 

Tilannehan kulki aika "mediamukavasti". Draaman kaari myyntejä nostattavasti ja kaikki pelasi hienosti mukana. Ile laittoi ensin lumipallon liikenteeseen pelästymällä ja (kännissä) unohtamalla mitä oli sovittu. Kaikkea pakanallisuutta ja jumalanpilkkaa "vihaava" K24 tietenkin käytti tässä tilanteen hyväksi ja sielä jokin toimittaja on ilmeisesti ajatellut, että tämän on oltava vähintään jokin synti tai lähes vastaava rikkomus. Yhteys Hannu Lauermaan, jonka kommenteista päätellen K24 on laittanut sanoja hänen suuhunsa. Laurema on tutkinut hypnoosia ja on alansa taitaja, joten en voi millään uskoa, että hän heittäisi noin paranoidia, valistumatonta ja hätäistä lausuntoa asiasta. Ihan kun Lauerma olisi hetkeksi unohtanut mitä tempussa todella tapahtui. Lisäksi Lauerma oli painottanut, että harvoissa tilanteissa syvähypnoosista voi koitua ongelmia. Tällähän ei ole mitään tekemistä illan tempun kanssa, mutta se oli skandaalihakuisesti haluttu niputtaa artikkeliin, jotta saadaan vielä hieman pelkoa puristettua ulos kukkahattutädeiltä. K24 kirjoittelun ja muiden lehtien "leikkaa ja liitä" artikkelien johdosta moni nyt luulee, että Lauerma koki tempun jotenkin vaaralliseksi.

 

Sitten päästään tähän epäeettisyysargumenttiin. En tiedä miten se saatiin väännettyä mukan. Ehkä kukkahattutätiakseli on jossain vaiheessa laittanut vaihteen silmään, mutta minulta meni ohi, miten tähän päästiin. En ymmärrä, miten kyseinen temppu voi olla kellekään epäeettinen, enkä ymmärrä miten hetkellinen selällään maassa käyminen voi olla jonkin arvolle liikaa. Ketään ei loukattu, ketään ei nolattu. Herran tähden, mies kävi mukavasti selällään. Epäeettinen se voisi olla sellaiselle, joka uskoo, että tässä käytettiin jotain taikavoimia, supervoimia tai jumalvoimia. Näinhän ei käynyt, vaan kyseessä on suht yksinkertainen suggestiotemppu hyvällä draamalla höystettynä. Taikuus on illuusioita ja temppuja. Ja mitä arvokkuuteen tulee? En ymmärrä miksi selällään käyminen olisi jonkin arvoa haittaavaa. Jos on, katsokoot peiliin pitkään ja hartaasti niin kauan, että itkee sille näylle vuolaasti polvillaan alasti hyväksyen sen mitä on. Tämän jälkeen kokeilee alaselästä, joko se selkäranka näyttää lähteneen kasvuun.

 

Ja vaikka viime kappaleen taistelin, on minun sorruttava Tukiaiskorttiin tässä vaiheessa, mitä arvokkuuteen tulee. Siinä se, ota Ile kortti! Myös se, että on kotisohvalle Yle-Areenan pikkuruudustakin silmin nähtävissä, että on tukevassa humalassa voi kaiken muun arvokkuushömpän heittää romukoppaan.

 

Koko kohussa päällimmäiseksi mietteeksi on nyt jäänyt Lauerman suuhun laitettu hypnoosipaniikki, jota on alettu ruotimaan mediassa, mutta vain tämä K24 artikkeli lähteenä. Se on mielenkiintoista se. On unohdettu mitä tempussa tapahtui ja siirretty fokus hypnoosin "vaaroihin". Näihin "vaaroihin" voi tutustua esim. Wikipedian Hypnosis artikkelin kautta, joka kertoo eri koulukuntien näkemyksiä hypnoosista ja sieltä löytyy sitten erilaista suhtautumista pelkospektrin joka päästä.

 

Aloin myös pohtimaan sitä, voiko Linnan Juhlissa esittää ylinpäätään mitään temppuja tai nationalismista poikkeavaa? Jollekin mikään ei ole tarpeeksi arvokasta esitettäväksi Linnan Juhlissa, kun kerta on oikein itsenäisyyden vuosipäivästä kyse. Ahtaasti samojen biisien tahtiin tanssiminen salissa joka vuosi, median noin sata kameraa, kännissä örvellys jne. Arvokkuuspuheet nyt jonkin peilin kautta edes, kiitos!

 

Loppukaneettina todettakoon, että suurin voittaja tässä on Karma. Hieno kielikikkailu, mutta isolla K:lla sen kirjoitin. Julkisuus, keikkakalenterin täyttyminen, diiliehdotukset, sponsorit yms kaikki vievät taikuritarta eteenpäin urallaan. Kohua tarvitaan, jotta draamaa syntyy. Taikuri on rocktähti. Taikuri on Extreme Duudsoni. Taikuri on provokaattori. Luulin ihmisten 2012 tajuavan, että taikuus on temppuja ja illuusioita, jotka yhdistämällä saamme hetken viihdettä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Puheenaiheeseen liittyvää